Apa yang ditanggung oleh China kepada kita: gergasi itu semakin kurang membeli dari Argentina dan defisit terkumpul beberapa tahun kebelakangan ini sudah melebihi hutang IMF

Alberto Fernandez dan Xi Jinping

Kesukaran kerajaan untuk meningkatkan rizab antarabangsa Bank Pusat dalam tempoh pembubaran terbesar mata wang asing dari luar bandar dan sektor pertanian makanan, penyumbang utama dolar kepada Argentina, baru-baru ini menyebabkan Cristina Kirchner untuk mengecam kononnya “pesta import” yang pasukan ekonomi akan terlepas.

Tetapi di sebalik aduan Naib Presiden, bahawa Bank Negara sendiri mengambil tanggungjawab untuk menafikannyamahupun sektor gabungan kerajaan yang menjawab presiden Alberto Fernandez mahupun Kirchnerism – terkunci dalam konflik yang meningkatkan ketidaktentuan politik dan risiko negara – Mereka telah menyedari penyusutan lebihan perdagangan Argentina dalam beberapa bulan kebelakangan ini, disebabkan oleh peningkatan dalam import tenaga dan pengurangan jualan yang sangat kukuh ke China dan akibat peningkatan defisit dua hala dengan negara itu.

Kejatuhan ini berlaku walaupun terdapat kenaikan harga bahan mentah, item utama jualan Argentina, dan disebabkan sekurang-kurangnya sebahagiannya oleh dasar “Covid 0” dan kurungan yang diperintahkan oleh Beijing, mengurangkan operasi di pelabuhan Shanghai, yang paling sibuk. di dunia, dan menyebabkan kesesakan yang masih berlarutan.

Antara April 2020 dan April 2022, Indec baru-baru ini menyatakan, kadar tambang pertukaran dengan China menjadi tidak kurang daripada 301%, berbanding 85% yang meningkatkan kadar tambang perdagangan dengan Kesatuan Eropah, 44% daripada perdagangan dengan Amerika daripada Utara dan 32% dengan Mercosur.

Dasar kurungan Beijing bermula pada bulan Mac dan mempunyai kesan pesat terhadap perdagangan luar negara Argentina: jualan ke China jatuh, dalam nilai, 21% pada April dan 24% pada Mei. Dengan cara ini, laporan INDEC mengenai Bursa Komersial Argentina menyatakan, Dalam lima bulan pertama tahun itu, jualan ke China lebih rendah berbanding tempoh yang sama pada 2021 dan defisit dua hala ialah USD 4,873 jutajauh melebihi defisit Argentina dengan rakan dagangan lain, seperti Brazil (1,647 juta), AS (1,022 juta), Jerman (801 juta) dan Jepun (198 juta).

Defisit dengan China melebihi 33% jumlah defisit dengan empat negara tersebut dan sebanyak 52% lebihan Argentina dalam pertukarannya dengan seluruh dunia. Walaupun merah dua hala telah menonjol dalam beberapa bulan kebelakangan ini, ia adalah sistematik dalam pertukaran dengan gergasi Asia itu. Ia adalah USD 8,535 juta dalam tempoh 12 bulan hingga Mei, dan USD 32,916 juta sejak Januari 2017, tempoh di mana Argentina mempunyai jumlah lebihan sebanyak USD 34,469 juta, seperti yang ditunjukkan dalam salah satu graf yang dilampirkan.

Jika penampilan menjangkau hingga 2013, meliputi 9 tahun dan 5 bulan, baki merah yang terkumpul oleh Argentina dalam pertukaran dengan China ialah USD 56,901 juta dolar, hampir 30% lebih daripada hutang yang dikontrak semasa kerajaan Mauritius Macri dengan Tabung Kewangan Antarabangsa .

Perdagangan barangan dan kredit adalah konsep yang berbeza, sudah tentu. Import dari China, khususnya alat ganti dan peralatan modal, adalah penting untuk aktiviti ekonomi tempatan, begitu juga import barangan yang sama dari negara lain. Tetapi perbandingan angka mengukur kepentingan defisit yang dimiliki dan dimiliki oleh pertukaran dengan China untuk Argentina.

China, seterusnya, merupakan pembiaya utama, melalui kredit untuk beberapa kerja awam terbesar yang dijalankan di negara itu, seperti empangan di Sungai Santa Cruz. Dan ia juga merupakan sokongan untuk rizab Bank Pusat, yang sehingga Rabu lalu berjumlah USD 38,231 juta dalam terma “kasar”.

Alberto Fernández dan Xi Jinping, semasa lawatan presiden ke China Februari lalu
Alberto Fernández dan Xi Jinping, semasa lawatan presiden ke China Februari lalu

Rizab tersebut termasuk kira-kira USD 21.5 bilion dalam renminbi, mata wang China, hasil daripada “pertukaran mata wang” yang pada mulanya diuruskan semasa pentadbiran Martin Redrado dan itu telah dilanjutkan oleh kira-kira 3,500 juta Februari lalu, sempena lawatan presiden itu Alberto Fernandez ke Beijing, di mana beliau mengadakan pertemuan dua hala dengan presiden China, Xi Jinping.

Chile membeli lebih banyak daripada China

Hakikatnya Akibat kejatuhan dalam pembelian China dari Argentina dalam tempoh dua bulan terakhir, dalam tempoh lima bulan pertama tahun itu, jualan Argentina kepada gergasi Asia itu jatuh 0.2% berbanding tempoh yang sama pada 2021 dan setakat tahun ini Argentina mengeksport lebih banyak ke Chile (USD 2,224 juta) berbanding China (USD 2,211 juta), yang menyerap hanya 6.2% daripada jualan Argentina (hanya di bawah 1 daripada setiap 16 dolar), tetapi kekal sebagai pembekal utama negara kita, dengan bahagian 21.6 % (lebih daripada 1 dalam 5) pembelian Argentina.

Tangkapan dari tapak Marine Traffic menunjukkan kesesakan hari itu di kawasan pelabuhan Shanghai (Kredit: Marine Traffic)
Tangkapan dari tapak Marine Traffic menunjukkan kesesakan hari itu di kawasan pelabuhan Shanghai (Kredit: Marine Traffic)

Pada akhir April, dalam laporan mengenai kesan penutupan dan dasar China terhadap Covid 0 ke atas Argentina, Infobae telah melaporkan bahawa bilangan kapal yang menunggu di pelabuhan Shanghai meningkat tiga kali ganda dari akhir Februari.

Walaupun kesesakan telah berkurangan dalam beberapa minggu kebelakangan ini, ia masih sangat tinggi, seperti yang ditunjukkan oleh gambaran grafik terkini tapak MarineTraffic (lihat di atas) yang menyokong aktiviti harian dan kesesakan di laut dan pelabuhan dunia.

TERUSKAN MEMBACA:

Carlos Melconian: “Perbendaharaan tidak berfungsi seperti ini, isu ini menghasilkan inflasi dan rancangan berurutan tidak berfungsi”

You May Also Like

About the Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.