Daripada Stray Kids hingga BTS, artis K-pop yang paling banyak mendengar di iTunes Colombia

(Ilustrasi: Jovani Pérez)

dinamitlagu kumpulan itu k pop BTS yang telah mencapai paling banyak kejayaan dari segi rekod peribadinya, adalah single yang membayangkan pendapatan 1,400 juta dolar untuk ekonomi Korea Selatan, menurut angka yang dikeluarkan oleh Kementerian Kebudayaan, Sukan dan Pelancongan.

Video popular kumpulan lelaki itu berjaya memecahkan pelbagai rekod dalam industri muzik seperti video dengan tontonan terbanyak dalam tempoh 24 jam pertama (dengan 101.1 juta tontonan), klip yang sehingga kini sudah mempunyai lebih daripada satu bilion tontonan di platform penstriman. Youtube.

Juga, Krisis kesihatan juga tidak mengganggu industri K-pop, dianggap sebagai salah satu eksport budaya terpenting Korea Selatan, kerana bertentangan dengan apa yang difikirkan, agensi hiburan berjaya mengambil kesempatan dan berinovasi dengan konsert dalam talian seperti KCON:TACT pada 2020, yang menambah empat juta penonton di dunia.

Dengan memahami minat ada tentang K-pop Di seluruh dunia, platform penting yang berkaitan dengan industri muzik telah memberi lebih banyak ruang untuk kemasukan mereka, contohnya dengan kedudukan seperti yang disediakan oleh Papan iklandengan penciptaan senarai pendek baharu dalam pelbagai anugerah untuk mengiktiraf fandomatau senarai main popular seperti yang daripada Spotify “HIDUP!” (dahulu dipanggil “K-pop Daebak”).

iTunes tidak ketinggalan dan juga mempunyai kiraan lagu K-pop yang paling banyak dimainkan setiap hari di sekurang-kurangnya 39 negara, termasuk Colombia.

Berikut senarai dengan 10 lagu k-pop paling popular antara warga Colombia hari ini, Jumaat, 24 Jun:

1.

Artis: kanak-kanak sesat

lagu: SIRKAS

Kumpulan itu baru-baru ini mengeluarkan album Jepun yang dipanggil CIRCUS yang, sebagai tambahan kepada lagu-lagu yang belum pernah dikeluarkan sebelum ini, termasuk versi Jepun kemunculan semula terbaru mereka di Korea Selatan, sebagai MANIAC. Mereka kini berada di Amerika Syarikat untuk jelajah dunia.

dua.

Artis: PSY

lagu: gaya Gangnam

Penyanyi dan penyanyi rap PSY mengeluarkan album PSY ke-9 pada bulan April, yang termasuk kerjasama dengan ahli BTS SUGA untuk That, That. Bagaimanapun, Gangnam Style yang digembar-gemburkan pada 2012 beliau kembali bersemangat dan enggan turun daripada ranking.

3.

Artis: bts

lagu: Belum datang

BTS kembali bulan ini dengan album mereka Proof, kompilasi lagu-lagu yang telah menempa sejarah mereka serta lagu-lagu yang belum dikeluarkan, namun produksi ini menjadi nostalgia untuk ARMY selepas ahli-ahli mengumumkan bahawa mereka akan meletakkan jeda selama-lamanya dalam kerjaya kumpulan mereka.

Empat.

Artis: bts

lagu: Mentega (Remix Lebih Manis)

5.

Artis: bts

lagu: Lari BTS

6.

Artis: bts

lagu: Untuk Belia

7.

Artis: Youngjae

lagu: GULA

Selepas memulakan tahun di kaki kanan dengan GOT7, Youngjae kembali, tetapi kini secara individu dengan mini album, yang kedua sejak pemergiannya dari agensi JYP Entertainment.

8.

Artis: bts

lagu: penyanyi kelahiran

9.

Artis: bts

lagu: Izin Menari

10.

Artis: bts

lagu: Life Goes On (BE)

Ahli kumpulan K-pop bugAboo.  (Foto: Satu Pasukan).
Ahli kumpulan K-pop bugAboo. (Foto: Satu Pasukan).

K-pop moden (dari bahasa Inggeris “pop Korea”) bermula pada tahun 1990-an dengan kebangkitan kumpulan popular Seo Taiji dan Boys pada tahun 1992terkenal kerana menggabungkan genre muzik Barat seperti rap, hip-hop, rock, jazz, electronica dan techno ke dalam lagu mereka.

Trio ini, terdiri daripada Seo Taiji, Yang Hyun-suk dan Lee Juno membuat debut pertunjukan bakat MBC mereka dengan lagu itu Nan Arayo, membuatkan juri terkejut, yang memberikan mereka penilaian terendah. Namun begitu, kejayaan yang diraih oleh single ini di radio dan televisyen amat memberangsangkan, yang memberi laluan kepada penerbitan lebih banyak lagu gaya itu dan lebih ramai artis yang bertaruh padanya.

Ia tidak sehingga tahun 1995 apabila penerbit Lee Soo Man mengasaskan salah satu syarikat yang sehingga kini kekal sebagai “wajaran berat” dalam industri muzik, S Hiburan; manakala bekas ahli Seo Taiji & Boys Yang Hyun Suk mencipta YG Entertainment (1996); diikuti oleh JYP Entertainment (1997), yang ditubuhkan oleh penyanyi Park Jin Young.

Ketiga-tiga syarikat ini telah lama digelar “3 Besar″ ‒sehingga kejayaan yang dicapai BTS di bawah BigHit Entertainment (kini dikenali sebagai Hybe Labels)‒ dan berdedikasi untuk mengajar generasi pertama idola, untuk memenuhi permintaan masyarakat Korea yang ingin melihat artis muda.

Pada laluan ini, kumpulan HOT adalah antara yang pertama membuat debut dalam industri, diikuti oleh yang lain yang membentuk “generasi pertama K-pop” yang terkenal seperti Sechs Kies, SES, Fin.KL, NRG, Baby VOX, Diva, Shinhwa dan tuhan

Pada awal alaf baru, beberapa kumpulan idola yang telah debut tidak mempunyai aktiviti manakala yang lain suka Bayi Vox berjaya di pelbagai rantau di Asia, contoh lagu lagu mereka ini perlawanan yang dinaikkan pangkat dalam Piala Dunia Bola Sepak 2003 dan menduduki tempat pertama dalam carta muzik China.

Pada masa yang sama, artis lain yang melancarkan diri mereka sebagai pemain solo turut menandakan kejayaan: BoA, penyanyi Korea pertama mendahului carta Oricon di Jepunsetara dengan senarai Billboard tetapi Asia dan di mana artis dari negara lain jarang berjaya masuk dan Rain, pelakon dan penyanyi yang mengadakan konsert untuk 40 ribu orang di Beijing.

Saya akan memulakan panggilan kemudian “generasi kedua K-pop”, sekali lagi di tangan kumpulan yang dianggotai oleh tokoh muda seperti TVXQ (debut pada 2003), SS501 (2005), Super Junior (2005), BIGBANG (2006), serta kumpulan wanita seperti Wonder Girls (2007) , Girls Generation (2007), dan KARA (2007).

Lawatan singkat sejarah K-pop.  (Ilustrasi: Anayeli Tapia)
Lawatan singkat sejarah K-pop. (Ilustrasi: Anayeli Tapia)

Bagi tahun 2008, Korea Selatan telah pun menerajui pasaran hiburan di Asia dengan kadar pertumbuhan tahunan lebih daripada 10% dalam eksport produk muzik dan televisyennya dengan K-drama, malah menjadi 68% daripada pasaran muzik di Jepun, mendahului China ( 11.2%) dan Amerika Syarikat (2.1%).

Kemudian, lebih banyak kumpulan seperti SHINee atau INFINITE, yang terakhir berjaya memperoleh rekod sebagai yang pertama mendahului senarai artis baru muncul di Billboard pada 2014 dengan lagu mereka Romeo terakhir; 2PM, EXO, 2IN1, sehingga mencapai generasi ketiga K-pop, yang merangkumi kumpulan baharu seperti BTS, Seventeen, GOT7, Twice, Red Velvet, BLACKPINK, MAMAMOO, antara lain, sehingga generasi keempat sekarang, iaitu kesemuanya yang memulakan kerjaya antara 2017 dan 2018 sebagai Stray Kids, ITZY, ateezAstro dan banyak lagi.

Perlu dinyatakan bahawa kawasan tadahan yang perlu dipertimbangkan ialah gaya Gangnam daripada penyanyi rap PSYlagu yang bukan sahaja berjaya memecahkan rekod yang tidak dapat dibayangkan di platform muzik seperti YouTube, tetapi juga beredar ke seluruh dunia dan menunjukkan bahawa bahasa bukanlah penghalang kepada kejayaan di negara yang sangat kompetitif seperti industri Amerika.

Sehingga kini, baton sebagai eksponen terhebat K-pop dipegang oleh kumpulan BTS ‒terdiri daripada Suga, RM, Jin, Jimin, J HarapanV dan Jungkook‒, yang selain mendominasi industri muzik di Korea Selatan dan mencipta kemasyhuran mereka di seluruh dunia, telah dinamakan sebagai “pemimpin aliran Asia” oleh Pakar ekonomi dan “Artis Terbaik” oleh majalah itu MASAmelalui pencalonannya untuk anugerah Grammy dan 10 anugerahnya Papan iklan.

Baru-baru ini kumpulan itu mengumumkan pada majlis makan malam ulang tahun kesepuluh sulung mereka, yang dikenali sebagai FESTA, bahawa mereka akan berehat selama-lamanya sambil menumpukan perhatian kepada kerjaya individu mereka buat masa ini.

TERUSKAN MEMBACA:

You May Also Like

About the Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.