Dia ialah William Salamanca, orang yang bertanggungjawab membuat hubungan dengan Polis untuk kerajaan Petro

Jeneral William Salamanca (r), yang bertanggungjawab di persimpangan dengan polis yang dilantik oleh presiden terpilih Gustavo Petro Foto: Colprensa

William Salamanca dilantik sebagai orang yang bertanggungjawab membuat hubungan dengan Polis untuk kerajaan Presiden Gustavo Petro yang dilantik. Presiden baharu mengumumkannya melalui rangkaian sosial: “Saya telah mewakilkan Jeneral (r) William René Salamanca sebagai orang yang bertanggungjawab di persimpangan sebelum pentadbiran semasa Polis Negara.”

Salamanca berasal dari Úmbita, Boyacá, hari ini beliau adalah perunding keselamatan, tetapi dalam masa aktifnya dia kekal di institusi itu selama 37 tahundi mana beliau berjaya melepasi beberapa jawatan, termasuk sebagai Ketua Polis Negara, Pengarah Keselamatan Rakyat, serta atase polis Amerika Syarikat.

Beliau juga bekerja di Wilayah 4, yang meliputi wilayah Nariño, Cauca dan Valle del Cauca. Beliau merupakan Komander Daerah di Santander dan Presidential Aide-de-camp, antara lain, menggambarkan dirinya sebagai seorang profesional yang mempunyai integriti dan pengalaman dalam pelbagai bidang, menurut pembentangannya di rangkaian sosial LinkedIn.

Anda mungkin berminat dengan: Gustavo Bolívar mengingatkan Paloma Valencia dan Néstor Humberto Martínez apabila mereka berkata bahawa Petro tidak akan menjadi presiden

Aspirasi terakhirnya dalam pasukan awam adalah untuk mencapai hala tuju institusi di bawah kerajaan Iván Duque, jawatan yang akhirnya dilantik pada 2018 kepada Jeneral Óscar Atehortúa.yang kemudiannya, sebagai inspektor polis, telah disiasat atas dakwaan penyelewengan dalam kontrak rumah fiskal.

Salamanca membuat keputusan untuk menamatkan kerjayanya dalam perkhidmatan Polis kerana dia berhujah bahawa dia dan keluarganya berada dalam bahaya, meninggalkan kesan yang baik terhadap kerjanya selama hampir 40 tahun, di mana dia mendedikasikan dirinya untuk memperjuangkan keadilan dan rasuah.

Boleh baca: Polis akan memberi perhatian kepada Gustavo Petro dan nampaknya menggantung kontrak untuk membeli pesawat

Kini, dengan resumenya, presiden yang dipilih, Gustavo Petro, telah memberinya tanggungjawab untuk menerima semua maklumat yang perlu dan penting tentang cara Polis dihantar daripada kerajaan Iván Duque.

Beberapa nama oleh presiden yang dipilih telah pun diberikan supaya hubungan dengan portfolio berbeza boleh bermula. Dalam kes ini, Salamanca akan memulakan 30 Jun ini hubungannya dengan pengarah polis semasa Jorge Luis Vargas untuk mendapatkan butiran institusi dan memberikan akaun kepada Petro memikirkan apa keputusan yang dibuat mengenainya.

TERUSKAN MEMBACA:

Mereka mendedahkan audio yang melibatkan timbalan pengarah Polis untuk projek jutawan ‘bodycam’

Mereka menangkap ‘Che Guevara dari Karnival Barranquilla’ kerana memakai pakaian tentera: rakyat meminta dibebaskan

You May Also Like

About the Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.