G7: Alberto Fernández mencadangkan supaya “halangan pelindung” ditarik balik untuk penjualan makanan global

Alberto Fernandez semasa penyertaannya dalam G7 anjuran Jerman di Elmau Castle

(Utusan Khas) Dalam pembentangan kedua beliau kepada G7, Alberto Fernández mencadangkan agar semua halangan perlindungan terhadap penjualan makanan ditarik balik untuk mengelakkan spekulasi global daripada menyebabkan kebuluran tanpa preseden dalam sejarah kontemporari.

“Seperti yang telah saya katakan, dunia sedang menghadapi masa yang sangat sukar yang ditandai dengan berakhirnya pandemik dan peperangan yang berterusan. Sekatan bekalan bijirin dan bijirin yang dipatuhi, telah menentukan peningkatan harga yang membahayakan keselamatan makanan manusia”, Presiden memberi jaminan semasa ucapannya selama empat minit di hadapan pemimpin paling berkuasa di Barat.

Dan saya menambah: Dalam senario ini, spekulator kewangan yang mencemarkan perdagangan bahan mentah muncul semula. Mereka menggalakkan permainan berbahaya dalam pasaran niaga hadapan dan akhirnya menentukan harga tinggi dan rendah yang meningkatkan turun naik.

Dalam pengertian ini, Alberto Fernández mencadangkan sebelum forum global keluar daripada dasar ekonomi yang sangat sukar diterima di Amerika Syarikat, Jerman, Kanada, Perancis, Itali, Great Britain dan Jepun, yang merupakan ahli G7.

“Laporan terkini mengenai prospek makanan yang disediakan FAO menunjukkan kos mengimport makanan meningkat berikutan kenaikan harga ditambah dengan kos pengangkutan dan baja yang melambung tinggi. Menghadapi situasi ini, adalah perlu untuk mengelakkan halangan perlindungan dan bukan tarif untuk pemasaran makanan”. mencadangkan ketua negara.

Alberto Fernández dan Olaf Scholz semasa mesyuarat G7 di Elmau Castle
Alberto Fernández dan Olaf Scholz semasa mesyuarat G7 di Elmau Castle

Alberto Fernández menganggap bahawa ketiadaan dasar perdagangan yang menggantung halangan perlindungan dan bukan makanan boleh menyebabkan tragedi di negara termiskin di planet ini. Presiden menganggap bahawa langkah-langkah ini hanya memperdalam krisis sosial yang disebabkan oleh pasca-pandemi dan perang di Ukraine.

“Jika krisis semasa berterusan, kita akan melancarkan malapetaka kemanusiaan. Lebih daripada 300 juta orang di dunia sedang menuju kebuluran. Dalam konteks ini, negara-negara tengah telah dapat meneruskan import mereka di sebalik kegilaan yang wujud. Negara pinggir pula kurang mengimport kerana kemampuan kami untuk membayar berkurangan”, Alberto Fernandez berkata.

Dan dia menambah: “Menghadiri orang yang mengalami kekejaman kekurangan makanan adalah satu kemestian beretika. Makan tidak lebih daripada hak asasi manusia. Jika perhatian itu tidak sampai secukupnya, jika kita tidak menyatukan seni bina kewangan antarabangsa baharu yang menghapuskan dogma dan amalan buruk, semuanya akan menjadi chimera”.

Joseph Biden, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi dan Justin Trudeau, antara pemimpin G7 lain, mendengar dalam diam.

Berita dalam pembangunan

You May Also Like

About the Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.