Menembak di kelab malam gay di Oslo: sekurang-kurangnya dua maut dan beberapa cedera dilaporkan

Menembak di Kelab Malam Gay di Oslo

Dua orang maut dan beberapa lagi cedera parah dalam kejadian tembakan di sebuah kelab malam gay di Oslo, ibu negara Norway. Polis Norway berkata awal pada hari Sabtu. Peristiwa itu berlaku di Bulan kebanggaan.

Seramai sepuluh orang dirawat oleh anggota kesihatan di sebuah hospital tempatan. Tiga daripada mereka cedera parah.seperti yang disahkan oleh ketua tugas Tore Barstad dari daerah polis Oslo.

Seorang suspek ditahan berhampiran tempat kejadian, polis menambah.

Olav Rønneberg, seorang wartawan untuk NRK yang menyaksikan tembakan itu berkata demikian seorang lelaki memasuki kelab malam dengan beg, mengeluarkan pistol dan mula menembak.

Polis meminta orang ramai di kawasan itu berpindah, memberi ruang kepada ambulans.

Tembakan dilaporkan pada 1:20 pagi pada hari Sabtu, dan polis Oslo menyenaraikannya sebagai tindakan “keganasan berterusan yang mengancam nyawa”.

Agensi itu BNN dari Norway tweet: “Polis meminta orang ramai di kawasan itu untuk berpindah, untuk memberi ruang kepada ambulans.”

“Dua orang telah disahkan maut dalam episod tembakan itu.  Terdapat beberapa kecederaan serius.
“Dua orang telah disahkan maut dalam episod tembakan itu. Terdapat beberapa kecederaan serius.”

“Beberapa orang menembak. Situasi tidak jelas,” polis tweet sebelum menambah: “Dua orang telah disahkan maut dalam episod tembakan itu. Terdapat beberapa kecederaan serius.”

Tiada perkataan mengenai motif buat masa ini. Sambutan polis yang besar sedang berlaku, dengan banyak ambulans di kawasan itu.

Imej penyertaan London Pub dalam perarakan Pride 2019
Imej penyertaan London Pub dalam perarakan Pride 2019

Polis mentakrifkan misi itu sebagai kejadian PLIVO, yang bermaksud “keganasan yang mengancam nyawa yang berterusan.”

London Pub ialah salah satu bar gay paling popular di Oslo, dan telah menjadi salah satu tempat hiburan malam paling popular di Oslo untuk komuniti LGBT+ sejak tahun 1970-an.

Berita dalam pembangunan…

You May Also Like

About the Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.