Mereka memberi 20 tahun penjara kepada “El Pilo”, pembunuhan kewanitaan María Candelaria di Guanajuato

"Pilo" mengaku telah membunuh María Candelaria (Foto: Pejabat Pendakwa)
“El Pilo” mengaku telah membunuh María Candelaria (Foto: Pejabat Pendakwa)

The Peguam Negara Negara Guanajuato (FGEG) melaporkan bahawa Luis Fernando “N” aka “El pilo”, Dia menerima 20 tahun penjara kerana pembunuhan wanita María Candelariaseorang ibu muda yang telah meninggalkan rumahnya untuk tinggal di ladang bersama rakan-rakan apabila dia dibuang secara paksa dan tidak pernah dilihat hidup lagi.

Hukuman hakim diberikan selepas itu “El pilo” menerima rasa bersalahnya untuk proses yang disingkatkan, yang dia berpegang kepada manfaat daripada hukuman yang lebih kecil.

Semasa perbicaraan, beliau mengakui itu pada 3 Julai 2021dia dan dua lelaki lain secara paksa mengeluarkan María Candelaria daripada mesyuarat dan kemudian membunuhnya dengan kejam dan meninggalkan badannya yang dipotong-potong di atas jalan tanah yang menghubungkan Loma de San Antonio dengan Santiaguillo de Flores, di sempadan antara majlis perbandaran Salamanca dan Irapuato.

(Foto: Pejabat Pendakwa Guanajuato)
(Foto: Pejabat Pendakwa Guanajuato)

Pada tahun lepas diketahui bahawa María Candelaria, 26 tahun, dilihat buat kali terakhir di ladang yang dikenali sebagai La Campana, di belakang perniagaan baja yang terletak di susur keluar ke lebuh raya Abasolo-Huanímaro.

Mangsa ditemani rakan dan rakannya di dalam tempat yang berada dalam kerja hitam itu. Pada awal pagi, sebuah trak merah tiba di sana dan membawanya pergi secara paksa.

Menurut beberapa versi, “El pilo” mungkin ada membunuh Candelaria dengan senjata api dan kemudian memotongnya, bagaimanapun, faktor terakhir tidak disahkan oleh pihak berkuasa.

Peristiwa itu berlaku pada 3 Julai 2021 dan “El Pilo” telah ditangkap pada 9 Februari, yang pada 18 Jun 2022 memperoleh hukuman yang diringankan selepas mengaku bersalah.

Negeri Mexico ialah entiti yang telah mencatatkan pembunuhan wanita paling banyak pada tahun 2022. (Foto: CRISANTA ESPINOSA AGUILAR / CUARTOSCURO)
Negeri Mexico ialah entiti yang telah mencatatkan pembunuhan wanita paling banyak pada tahun 2022. (Foto: CRISANTA ESPINOSA AGUILAR / CUARTOSCURO)

Peguam Negara Negara Puebla (FGEP) melaporkan pada 13 Jun bahawa tiga orang yang telah ditahan dikaitkan dengan proses itu atas dakwaan tanggungjawabnya dalam pembunuhan kejam peguam Cecilia Monzón, yang berlaku terakhir 21 Mei 2022 di San Pedro Cholula.

Yang diproses ialah: Javier Lopez Zavala, 53 tahun (dan yang turut didakwa atas jenayah keganasan keluarga); Santiago Barcena Alvarez41, dan Jair “N”. 27 tahun, yang juga anak saudara López Zavala; ketiga-tiganya adalah dikaitkan dengan jenayah femicide.

Begitu juga, ketiga-tiga defendan telah ditempatkan dalam tahanan pra-perbicaraan tidak rasmi sebagai langkah berjaga-jaga manakala penyiasatan pelengkap dijalankan dalam tempoh empat bulan.

Javier “N” akan kekal terkurung dalam Penjara San Pedro Cholula; Santiago “N” di Pusat Pemulihan Sosial (Cereso) dari San Miguel dan Jair “N” dalam Penjara Huejotzingo.

Penderaan terhadap wanita (Foto: Colprensa)
Penderaan terhadap wanita (Foto: Colprensa)

Perlu diingat, selain Javier, Santiago dan Jair, seorang lagi yang didakwa terlibat dalam pembunuhan aktivis berusia 38 tahun itu ialah Silvestre “N”, yang kini menjadi buruan.

Ianya tentang Louis “N”, alias guicho, yang dikehendaki kerana kemungkinan penglibatannya dalam Pembunuhan wanita Vaniapasangan sentimentalnya, Mac lalu.

Vania ialah seorang gadis berusia 21 tahun dan dibunuh pada 26 Mac oleh Luis Salvador “N” di pejabat Datuk Bandar Alvaro Obregonyang mengurungnya di dalam bilik dan mula menyeksanya, memukulnya dan mencekiknya hingga mati.

TERUSKAN MEMBACA:

Apakah sejarah perkataan “feminicide”

INAI menuntut agar SESNSP memberikan pecahan yang didakwa mangsa pembunuhan wanita sejak 2016

Mereka menembak mati ahli majlis Bácum, Sonora; Pejabat Pendakwaraya membuka siasatan untuk pembunuhan wanita

You May Also Like

About the Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.