“Saya tidak sedih melihat rak saya kosong”: Nélida Piñón Brazil menderma 8,000 buku kepada Institut Cervantes

Penulis Brazil dan Anugerah Putera Asturias untuk Sastera, Nélida Piñón, dalam gambar fail. EFE/Zipi

The Institut Cervantes dirasmikan di Rio de Janeiro a perpustakaan dengan hampir 8,000 buku milik koleksi peribadi Nelida Pinon dan itu disumbangkan oleh penulis. Dalam akta pembukaan rasmi, institusi asal Sepanyol berjanji untuk menyebarkan dan memelihara karya Brazil.

Perpustakaan Nélida Piñón telah dirasmikan di ibu pejabat Cervantes di Rio de Janeiro, di mana ia menduduki sebahagian daripada tingkat dua dan lima, dalam satu majlis yang dihadiri oleh penulis Warga Brazil berusia 85 tahun, berketurunan Galicia dan pada tahun 2020 dia menerima kewarganegaraan Sepanyol, dan presiden Institut, Luis Garcia Montero.

“Menerima warisan Nélida Piñón memikul tanggungjawab menyebarkan karyanya, memelihara warisannya dan membenarkan semua yang berminat mengetahui dan membaca semua khazanah yang disimpannya di kediamannya,” kata García Montero pada majlis itu.

Penyair dan penulis esei Sepanyol, yang telah bertanggungjawab ke atas Institut Cervantes sejak 2018, mengulangi bahawa organisasi itu, lebih daripada sumbangan material, menerima misi untuk menyebarkan, memelihara dan mengkaji karya penulis yang dilahirkan di Rio de Janeiro pada tahun 1937 dan pengarang 25 bukutermasuk novel, cerpen, esei dan memoir.

García Montero y Piñón, yang berasal dari Brazil tetapi mempunyai kewarganegaraan Sepanyol kerana keturunan Galicia.  (EFE)
García Montero y Piñón, yang berasal dari Brazil tetapi mempunyai kewarganegaraan Sepanyol kerana keturunan Galicia. (EFE)

Beliau menambah bahawa, tidak seperti perpustakaan Cervantes lain di seluruh dunia, bertujuan untuk menyokong guru mereka atau mempamerkan budaya Sepanyol dan bekerja dalam empat bahasa yang dituturkan di Sepanyol, Koleksi baharu Rio sama sekali berbeza, kerana ia terdiri daripada buku dalam bahasa Portugis, Sepanyol, Galicia dan bahasa lain yang membantu menjadikan Nélida Piñón seorang penulis universal.

“Kami menerima warisan salah seorang penulis sejagat kontemporari yang hebat, salah seorang wakil hebat budaya Brazil dan keturunan serta penganjur budaya Galicia, yang mengukuhkan komitmen kami terhadap budaya Ibero-Amerika,” katanya.

“Ia bukan sahaja perpustakaan Brazil atau Galicia, tetapi juga perpustakaan Ibero-Amerika dan sejagat”, menguatkan duta Sepanyol di Brazil, Fernando Garcia Casas, turut hadir di majlis tersebut. Menurut García Montero, perjanjian dengan Piñón masuk akal kerana ia membolehkan perpustakaan kekal di Brazil dan tersedia untuk orang Braziltetapi di bawah pengurusan institusi Sepanyol.

“Ia adalah tempat pertemuan untuk budaya Sepanyol dan Brazil dan untuk bahasa Sepanyol dan Portugis. Kami mempunyai koleksi buku terbesar dalam bahasa Sepanyol di Brazil dan kini kami juga mempunyai koleksi karya terbesar dalam bahasa Galicia”, kata pengarah Cervantes di Rio de Janeiro, Antonio Maura.

Luis García Montero, presiden Institut Cervantes, melawat gerai Infobae Leamos di Pesta Buku Buenos Aires.  / Luciano Gonzalez
Luis García Montero, presiden Institut Cervantes, melawat gerai Infobae Leamos di Pesta Buku Buenos Aires. / Luciano Gonzalez

Piñón, 85 tahun dan pengarang karya seperti republik impian Y Lagu manis Caetanamenjelaskan bahawa memutuskan untuk mendermakan bukunya kerana dia tahu sejak awal bahawa buku itu bukan miliknya seorang dan kerana dia mahu perpustakaannya tidak dibuang atau dibahagikandan ia tersedia untuk semua warga Brazil.

“Dengan pembacaannya saya faham buku itu bukan ditujukan untuk seorang. Saya tahu bahawa masanya akan tiba apabila saya perlu berpisah dengan perpustakaan saya, yang semakin berkembang dan berkembang,” katanya.

“Tetapi saya gembira berpisah dengan mereka. Saya tidak sedih melihat rak yang kosong di rumah saya kerana saya tahu ia akan mengisi hati ramai. Saya tahu buku itu bukan milik saya. Mereka membantu saya mendidik diri sendiri, melatih diri saya dan belajar bahawa tanpa mereka kita tidak mempunyai syarat untuk hidup, tetapi saya tahu bahawa mereka akan mempunyai takdir dan mereka perlu bersedia untuk orang lain”, tambahnya.

Ahli akademik Brazil Domício Proenca Filhoyang mewakili Akademi Persuratan Brazil (ABL) pada acara itu, menyatakan bahawa sumbangan itu adalah “perayaan dedikasi dan kemurahan hati yang mana Nélida Piñón menjadikan asetnya yang paling berharga tersedia kepada orang lain.”

Perpustakaan yang disumbangkan oleh presiden wanita pertama ABL termasuk banyak buku dengan dedikasi oleh pengarangnya atau anotasi di pinggir oleh pemiliknyaserta koleksi penting dari Galicia dan Zaman Pertengahan.

Warisan yang disumbangkan oleh orang Brazil pertama yang menerima hadiah utama kesusasteraan Ibero-Amerika, seperti Putera Asturias (2005), yang Juan Rulfo atau Menendez Pelayoia juga termasuk sastera klasik, agama, klasik Perancis dan Inggeris dan perpustakaan peribadi yang diwarisi daripada ahli perkamusan Elza Tavares.

Banyak buku didedikasikan oleh penulis Brazil seperti Clarice Lispector, Rachel de Queiroz, Carlos Drummond de Andrade Y Guimaraes Rose; dan antarabangsa, seperti Jose Saramago, Mario Vargas Llosa, dan Carlos Fuentes. Y Gabriel Garcia Marquez.

Sumber: EFE

You May Also Like

About the Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.