Sejarah Penentangan Singaparna – Kelas Pintar

Jepun menjajah Indonesia selama lebih kurang 3.5 tahun. Walaupun agak singkat, bumi matahari terbit itu berjaya mengubah mimpi ngeri itu menjadi realiti dengan kepimpinan yang begitu kejam dan mengambil banyak perkara daripada bangsa Indonesia. Inilah yang mencetuskan pelbagai tentangan daripada rakyat, salah satunya adalah penentangan Singaparna.

Selepas peralihan kuasa dari Belanda kepada Jepun, rakyat Indonesia telah terukir luka yang dalam akibat kekejaman negara itu. Di mana, mereka menegakkan polisi yang merugikan malah merugikan rakyat Indonesia, baik melaksanakan romusha (kerja paksa), memonopoli makanan, pakaian, barang, dan dadah, serta wujudnya perhambaan seks.

Selain itu, Jepun juga mewajibkan atau mewajibkan bangsa Indonesia melakukan Seikerei. Seikerei adalah tradisi memberi penghormatan kepada Dewa Matahari dengan tunduk kepada matahari terbit setiap pagi.

Dasar Jepun sudah tentu ditentang oleh majoriti rakyat Indonesia, salah seorang daripadanya ialah KH Zainal Mustafa, seorang pemimpin pesantren di Sukamanah, Jawa Barat (Singaparna) yang menolak dengan tegas tradisi ini. Penolakan ini berlaku kerana beliau menganggap bahawa tradisi seikerei adalah perbuatan syirik atau menyekutukan Tuhan.

Baca juga: Ketahui lebih lanjut tentang Penentangan Rakyat Makassar

Justeru, baginda meminta murid-muridnya menguatkan iman dan mengajar mereka silat. Namun, persiapan KH Zainal Mustafa telah ditangkap oleh Jepun sehingga menimbulkan pergolakan dan insiden penentangan Singaparna.

Disebabkan keengganan KH Mustafa, tentera Jepun bertindak menangkapnya. Ketika tentera Jepun hendak menangkap KH Zainal Mustafa, para pelajar di bawah bimbingannya melawan dengan ilmu persilatan yang telah disediakan sebelum ini. Jadi mereka akhirnya berundur ke Tasikmalaya. Pihak Jepun kemudian memutuskan bahawa mereka akan menggunakan taktik ganas sebagai pilihan terakhir untuk menangani pemberontakan.

Bagaimanapun, pada 25 Februari 1944, pertempuran sengit berlaku antara tentera Jepun dan rakyat selepas solat Jumaat, yang dikenali sebagai insiden Penentangan Singaparna. Malangnya, di sebalik usahanya untuk melawan, KH Zainal Mustafa telah ditangkap oleh tentera Jepun dan dibawa ke Tasikmalaya dan kemudian dibawa ke Jakarta untuk menerima hukuman mati dan kemudian dikebumikan di Ancol.

Sila ikuti dan sukai kami:

You May Also Like

About the Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.