Yon de Luisa mengumumkan perlawanan Mexico pada Piala Dunia 2026

Presiden Persatuan Bola Sepak Kanada Nick Bontis, Presiden Persekutuan Bola Sepak Mexico Yon de Luisa, Presiden Persekutuan Bola Sepak Amerika Syarikat Cindy Parlow, Presiden FIFA Gianni Infantino dan Presiden Concacaf Víctor Montagliani bergambar bersama trofi Piala Dunia (Foto: USA TODAY/Jessica Alcheh)

Persekutuan Bola Sepak Mexico (FMF) telah pun melaksanakan segala persiapan untuk menerima edisi Piala Dunia seterusnya di negara ini, sejak untuk Piala Dunia 2026 Mexico, Amerika Syarikat dan Kanada Mereka akan menjadi tuan rumah. Selepas FIFA disahkan Tempat-tempat tersebut bahawa negara akan mempunyai, soalan seterusnya untuk diselesaikan ialah pihak mana yang akan menjadi tuan rumah Stadium Azteca, Akron dan BBVA.

Semasa sidang akhbar Persekutuan Mexico di mana penaja baru Pasukan Mexico, louis yonpresiden FMF, memberikan pratonton tentang jenis perlawanan yang akan diadakan oleh stadium Mexico dan negara mana yang boleh mempunyai perlawanan akhir pertandingan itu.

Dalam contoh pertama, dia menyatakan bahawa USA sedang mengintai perlawanan akhir dan separuh akhir, jadi ia akan meninggalkan Mexico dan Kanada dengan perlawanan peringkat kumpulan.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

“Daripada perlawanan akhir Piala Dunia di Amerika Utara, saya nampaknya ia akan berlangsung di Amerika Syarikat. Itulah perasaan saya, itulah yang telah dibincangkan sepanjang tahun-tahun persiapan ini; Kedua-dua separuh akhir dan final akan diadakan di Amerika Syarikat,” jelasnya.

Bagaimanapun, presiden Femexfut menjelaskannya Giani Infantino, Presiden FIFAmasih mempunyai kata putus dan boleh membuat keputusan yang akan mengubah sepenuhnya cara ketiga-tiga persekutuan telah menganjurkan Piala Dunia 2026.

“Encik Infantino, sebagai presiden FIFA dan menjadi pihak berkuasa tertinggi, dia mengekalkan hak untuk membuat keputusan pada akhirnya”, tambah Yon de Luisa.

FOTO: CRISANTA ESPINOSA AGUILAR / CUARTOSCURO.COM
FOTO: CRISANTA ESPINOSA AGUILAR / CUARTOSCURO.COM

Sebaliknya, Guadalajara, Monterrey dan Mexico City boleh menjadi tuan rumah Pusingan 16 dan perlawanan suku akhir sejak ketua FMF menambah bahawa, walaupun negara tidak akan mempunyai peluang untuk mengadakan perlawanan akhir Piala Dunia 2026Ya, saya akan mempertimbangkan perlawanan lain yang berkaitan, yang merupakan kelayakan yang menggariskan pasukan yang boleh menjadi juara dunia.

“Bagi kami dalam perakaunan kami, untuk menyebutnya seperti itu, kami tidak akan memikirkan apa-apa lagi peringkat kumpulan dan fasa seterusnyaselebihnya akan berada di Amerika Syarikat,” tambahnya.

Harus diingat bahawa satu lagi perlawanan terpenting untuk edisi Piala Dunia ialah perlawanan pembukaan dan Persekutuan Mexico boleh membawanya ke ibu negara dan menjadikan Stadium Azteca sebagai venue sukan bola sepak dengan pembukaan terbesar Piala Dunia.

Walaupun Yon de Luisa tidak menyentuh perkara itu, ia telah diedarkan di rangkaian sosial bahawa Mexico akan merundingkan perlawanan pembukaan Piala Dunia 2026.

TERUSKAN MEMBACA:

Mexico akan berusaha untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia Wanita FIFA

Checo Pérez bercakap tentang dakwaan Red Bull mensabotaj keretanya di Kanada

You May Also Like

About the Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.